MEDIA

<< 2017 

June 17, 2017,  Sir Edmund (wetenschapsbijlage in de Volkskrant): 21 idee├źn voor een beter internet

Het internet begon als een groot democratisch experiment, maar inmiddels zijn een paar grote bedrijven oppermachtig. Samen controleren ze welke muziek we luisteren, welk nieuws we lezen en welke reclames we zien. Ook overheden hebben het internet gekoloniseerd. Ze gebruiken het om op grootschalige wijze privéinformatie over ons op te slaan of om democratische processen in binnen- of buitenland te verstoren.

In plaats van het vrije, machtsvrije netwerk dat de mensheid zou bevrijden, dreigt het internet een platform te worden voor ongebreidelde manipulatie en machtsuitoefening. Hoog tijd om ons af te vragen of we het tij kunnen keren: hoe wordt het internet weer van ons? De Volkskrant vroeg wetenschappers van verschillende disciplines naar ideeën. Hier de oogst! 


May 16, 2017,  Computer Idee 2017-11 Uitsmijter - Een kijkwijzer voor apps

Het is verleidelijk om apps tijdens de installatie toegang te geven tot privégegevens, maar dat is niet altijd verstandig.


May 15, 2017,  Ransomware attack: Is the university at risk?

Do you have good backups of your files? You might want to check. Since its discovery on Friday, the WannaCry ransomware attack has affected over 200,000 people in more than 150 countries. 


January 19, 2017,  UT-Nieuws: Veilig matchen biometrische gezichtsherkenning

Dankzij de bijdrage van de UT aan de ontwikkeling van de biometrische gezichtsherkenning, komt de politie tegenwoordig beter beslagen ten ijs bij de misdaadbestrijding. Maar, meent Raymond Veldhuis, UT-hoogleraar biometrie en patroonherkenning, de systemen zijn niet onfeilbaar.